Kırışıklık, sağlıklı ciltte oluşan, cildin zamanla sıkılık ve elastikiyet kaybından kaynaklanan doğal bir çizgidir. Kırışıklıkların en sık oluştuğu alanlar yüz, boyun, eller ve önkollar gibi güneşe maruz kalan bölgelerdir. Zamanı ne kadar geri almak isterseniz isteyin, cildimizin yaşlanması anne karnında başlar. En rahatsız edici ve yaygın kırışıklık bölgesi yüzdür. Yüz kırışıklığı bu nedenle rahatsız edicidir. Tedavi ve önleme konusunda sizlere bir rehber hazırladık.
Önce neden yüzümüz kırışır sorusunu bilmemiz gerekiyor. Gelin birlikte bu soruya cevap verelim;
Kırışıklıkların sadece kalıtsal olduğunu düşünseniz de yaşlandıkça cildimizdeki değişiklikler çevreye, beslenme alışkanlıklarımıza ve stres düzeyimize göre de gerçekleşir. İşte en yaygın yüz kırışıklığı nedenleri;
20 yaşından sonra vücudumuz her yıl % 1 daha az kolajen üretir. Böylece cildimiz daha kalın ve gevşek hale gelir. Tekrar tekrar ileri geri gerildiğinde sonunda kırışıklıklara dönüşür.
30'lu yaşlarımızda yağ hücrelerimiz küçülmeye başlar. Bu da sonunda cildin ince ve kırılgan hale gelmesine neden olur. Bu, sebum üretiminde bir azalmaya yol açar. Bu yüzden bu bölgede yağ bezleri olmadığı için ilk önce gözlerimizin etrafındaki kırışıklıkları görürüz.
40 yaşından sonra kollajen üretimi tamamen durur ve hücrelerin yenilenmesi zorlaşır.
Son olarak 50 yaşından sonra deri altı tabakasında depolanan yağları kaybederiz ve kan damarlarında ve dolaşımında bir düşüş olur. Bu, cildimiz beslenme kaynağının azalmasına neden olur ve cildimizin incelmesi ile sonuçlanır.
Tekrarlanan yüz ifadeleri sonunda cildimizde kırışıklıklara yol açar ve yüz kaslarımızın kasılma yönünün tersi yönde gerçekleşir.
Sigara içmek özellikle de sigarayı emmenin tekrarlanan eylemi tekrarlanan yüz ifadeleriyle aynı etkiye sahiptir. Sigarada bulunan nikotin ayrıca epidermisteki kan hücrelerini daraltır, cildi oksijen ve besinlerden mahrum bırakır. Bu da cildin sarkmasına ve kırışıklıklara neden olabilir.
Kirli havadaki serbest radikaller cildimizin kimyasal yapısını değiştirir, yaşlanma sürecini hızlandırır. Sonuç olarak yüzümüzde kırışıklıklar daha erken ortaya çıkar.
Vücudunuz melanin üreterek kendini güneşin UV radyasyonundan korumaya çalışsa da çok fazla maruz kalma dermiste kollajen ve elastinin parçalanmasına neden olabilir. Bu, cildin sarkmasına, kırışıklıklara, güneş lekelerine, pürüzlü dokuya, pigmentasyona ve hatta bazı kanser türlerine yol açabilir. Aşağıda kırışıklığa iyi gelen şeyler hakkında bilgi vereceğiz.
Yaşlanma kaçınılmaz olsa da kırışıklık oluşumunu azaltmaya, önlemeye ve hatta tersine çevirmeye yardımcı olabileceğiniz yollar vardır. Burada ameliyatsız bazı kırışıklık önleyici yöntemlerden bahsetmek doğru olacaktır.
Tüm yıl boyunca güneş kremi kullanın, sıcak günlerde veya günün en sıcak bölümünde güneşte geçirdiğiniz zamanı sınırlayın ve uzun kollu ve pantolon giyin. Güneş kremini gün içinde veya özellikle yüzdükten sonra uygulamak, cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korur.
Cildinizi düzenli olarak nemlendirerek su tutmasına, daha dolgun görünmesine ve çizgileri ve kırışıklıkları gizlemesine yardımcı olun. Hem UVA hem de UVB korumasına sahip bir ürün seçin.
Burunlarımızda görünen derin kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olmak için farklı pozisyonlarda uyuyun.
Yıllarca sigara içmiş olsanız bile bırakmak cildinize yüz kırışıklıklarını düzeltmek ve daha sağlıklı olmak için bir mücadele şansı verecektir. Cildinizin dokusunu dengelemeye yardımcı olmak için C ve E vitaminleri bakımından zengin sağlıklı bir diyet uygulayın.
Yukarıdaki tedavileri ve önleyici tedbirleri denediyseniz ve tatmin olmadıysanız cerrahi tedaviler kırışıklıklarınızı azaltmada daha etkili olabilir. Kırışıklık tedavisi sürecinde kullanılan teknikler şöyledir;
Kimyasal Peeling
Cildin üst tabakasını çözmek için kullanılan kimyasal bir çözeltidir ve altındaki yeni pürüzsüz cildi ortaya çıkarır.
Lazerle Cilt Yenileme
Düzensiz ciltte titreşen ışık ışınlarını yönlendirerek cildi katman katman çok hassas bir şekilde uzaklaştırır. Yeni kollajen liflerinin büyümesini teşvik ederek yeni cildi daha sıkı ve pürüzsüz hale getirir. Bu tedavi gözlerin, alın ve ağzın altındaki ince çizgiler ve kırışıklıklar için iyidir ancak derin kırışıklıklar veya aşırı sarkık ciltler için önerilmez. Tedaviden sonra üç ay boyunca güneşe maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.
Botoks
Botulinum toksini enjeksiyonları, cildinizdeki kasların kasılmasını ve ince çizgiler ve kırışıklıklar oluşturmasını engelleyen nörotoksinlerdir. Botoks geçici bir etkiye sahiptir. Bu nedenle prosedürün her üç ila dört ayda bir tekrarlanması gerekir. Prosedürü tekrar etmezseniz kırışıklıklarınız geri gelecektir. Yan etkiler arasında enjeksiyon bölgesi çevresinde geçici morarma, batma veya kızarıklık bulunur.
Dolgular
Dolgu ile bazı doğal malzemeler verilir. Bu ürünler ücudunuzda zaten hyaluronik asit adı verilen doğal bir şeker polimeridir ve cildin depresyonda olan bölgelerini doldurur veya kaldırır. Bu sadece geçici bir çözümdür ve her 4-6 ayda bir tekrarlanması gerekir. Yan etkiler morarma, geçici şişlik ve ağrıyı içerir.
Yüz Germe
Yüz ve boyundaki fazla derinin tamamen çıkarıldığı, kasların ve bağ dokusunun sıkılaştırıldığı cerrahi bir işlemdir. Bu genellikle 7-10 yıl sürer.