Genellikle kolajen takviyesi kullanımı 20 yaşından itibaren başlar. 20 yaşından sonra kolajen üretimi yavaşlayacağı için 20. Yaşınız kolajen kullanımı için ideal bir yaştır. 20 yaşından itibaren yılda 1 kez 4’er aylık kür, 30 yaşından itibaren yılda 2 defa 3’er aylık kürleri, 50 yaş ve üstü için ise yılda 3 defa 3 aylık kürler tavsiye ediliyor.
Vücut için oldukça önemli bir protein olan kolajen 5 farklı türe sahiptir. Vücutta ise 3 tipte bulunur. Cildinizde tip 1 ve tip 2 kolajen, saç ve tırnak bütünlüğü için tip 1 ve 3, tendonlar ve kaslar için tip 1 ve 3, Eklemlerde ise tip 2 kolajen bulunur. Kolajen takviyesini sığır kolajeninden, tavuk kolajeninden, balık kolajeninden, yumurta beyazı ve zarı kolajeninden alabilirsiniz.
Tip 1 kolajen: Vücudumuzda en bol ve en güçlü duran kolajendir, tendonlar, bağlar, organlar ve cilt dahil olmak üzere vücudun bazı kısımları kısımlarında bulunan sıkı liflerden oluşur. Ayrıca kemik oluşumunda, sindirim sisteminde, yara iyileşmesinde, cildin gergin durması gibi görevlerde çok önemlidir.
Tip 2 kolajen: Kolajen bağ dokularında bulunan kıkırdak oluşumuna yardımcı olur. Eklem sağlığı ve kıkırdak bağlanmasında görev alır. Tip 2 kolajen azlığında eklem ağrısı ve artrit semptomları görülür.
Tip 3 kolajen: Kasların, organların ve arterlerin yapısını destekleyen kolajen tipidir. Tip 3 kolajen eksikliğinde kan damarlarının yırtılması ve erken ölüm gibi risklerin oranı yükselir. Damalara elastiklik verir ve kasları güçlendirir.
Tip 4 kolajen: Sıvının cilde giriş ve çıkışlarında görevli olan kolajen tipidir. Sindirim ve solunumda da yer alır.
Tip 10 kolajen: Kemik oluşumu ve eklem kıkırdaklarının gelişiminde görevlidir. Eklem ağrıları ve kıkırdak bölgelerinde onarıcı bir etkisi vardır.
Kolajen 20 yaşından itibaren yıllık %1 oranında düşüş yaşar. Bu düşüş ile ciltte kuruma, sarkma, kırışıklık ve ince cilt, kırılgan tırnak gibi birçok sorun ile karşılaşılır. Böyle durumların önüne geçmek için kolajen takviyesi oldukça önemli yerde bulunur. Kolajen takviyeleri, yaşlanma belirtisi ve cildin daha parlak görünmesi gibi yararları ile de oldukça faydalı bir üründür.
Kolajen için önerilen miktar önemlidir. Kolajen takviyesine başlamadan önce bir doktora danışılmalıdır. Özellikle hamileler ve emziren anneler, alerjisi olan kişiler, diyabet hastaları kolajen kullanımından önce bir doktora görünmelidir. Kolajen takviyesi miktarı yapılan araştırmalara göre günde 1 gram kolajen takviyesinin 3 aylık kullanım sonucunda %75 oranında deri kuruluğu ve %12 oranında cilt çizgilerinin azalması gözlenmiştir. Uzmanlara göre günlük kolajen takviyesi alınım miktarı mümkünse 2-2,5 gram veya doğal hap, toz, kapsül, tablet kullanırken en az 6 ila 10 gram olmalıdır.
İleri yaş, sigara kullanımı, UV ışınları, menopoz gibi nedenler ile vücutta üretilen kolajen miktarı azalır. Dengesiz beslenme ve dengesiz beslenmede eklendiğinde vücutta kolajen üretimi yok denecek kadar düşer. Kolajen takviyesi alarak, cilt sağlığınızı geliştirebilir, belki kilo verebilir, kemik kaybını önleyebilir, eklem ağrılarını hafifletebilir, kas kütlenizi destekleyip arttırabilir, kalp sağlığınızı koruyabilir ve yaralarınızın hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
Kolajen kaybına karşı, aşağıdaki önlemleri almak önemlidir:
A vitamini açısından zengin besinleri tüketin (domates, brokoli, havuç vb.).
C vitamini açısından zengin besinleri tüketin (turunçgiller, çilek, kivi, kavun vb.).
Bol su için.
Et ürünleri, süt ürünleri, kuru baklagiller ve kuruyemişleri tüketin.
Kırmızı meyve ve sebzeleri tüketin (domates, kiraz, çilek, kırmızı mercimek vb.)
Kaliteli ve düzenli bir uyku düzeniniz olsun.
Sigara, alkol tüketimini azaltın.