x
  • İyi Ürün, Uygun Fiyat, Hızlı Teslimat !
  • Orzax Ocean Markasında %45'e Varan İndirime Ek Sepette %5 İndirim !
  • %100 Orjinal Ürün Güvencesi
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Alışveriş Sepetim
Güneş lekesi nedir? Neden oluşur?
27.08.2021

Güneş lekesi nedir? Neden oluşur?

Cilt lekelenmelerine karşı, her gün 2 litre su içme, sigara ve alkol tüketiminde bulunmama, sağlıklı ve dengeli beslenme de önemli noktalar arasında yer alıyor.

Cildimize renginiveren hücrelerde oluşabilen düzensizlik sonucunda cilt lekeleri oluşabilir. Güneş lekeleri olarak da bilinen cilt lekelerinin birçok nedeni olabilir. Bunların arasında güneşin zararlı UV ışınlarına, cildin çok fazla maruz kalması yer alır. Buna ek olarak ilaç kullanımı, gebelik süreci ve yanlış bir şekilde kozmetik ürünleri kullanmak da ciltte lekelere yol açar. Güneş lekesi nedir sorusunun yanıtı, bilimsel anlamda, cildin rengini veren yapı olan melanosit hücrelerindeki çok fazla üretim ya da farklı düzensizliklerdir. Güneş lekeleri, ışınların maruz kaldığı yerlere göre yüz bölgesinde olabildiği gibi el ya da göğüs bölgesinde de görülebilir. Kozmetik açıdan birçok kişiyi rahatsız eden güneş lekeleri uzun vadede, cilt kanseri gibi önemli hastalıkların bir belirtisi de olabilir.

Güneş lekesi neden oluşur?

Yılın önemli bir kısmında, güneş ışınlarına ciddi şekilde maruz kalıyoruz. Güneş ışınları, ciltte D vitamini sentezi gibi çok önemli faydalara sahip. Bununla birlikte, ozon tabakasındaki deliklerden kaynaklı olarak dünyaya ulaşan zararlı UV ışınları güneşin olumsuz etkilerine maruz kalmamıza da neden oluyor. Güneş lekesi nedenleri içinde UV ışınlarına ek olarak, genetik nedenler de ön plana çıkabilir. Güneş lekesi neden oluşur sorusunun yanıtı, sadece güneş ışınları ve genetik kaynaklı da değildir. Bazı ilaçlar, kozmetik işlemler ve guatr gibi sorunlar, güneş lekelerine neden olabilir.

Pigmentasyon olarak da bilinen güneş lekeleri, dönemsel olarak da ortaya çıkabilir. Bunun en büyük örneği, hamilelik sürecindeki güneş lekeleridir. Hamilelikteki güneş lekeleri, kendiliğinden ortaya çıksa da, doğumun ardından ortadan kaybolmaz. Bu süreçte lekelerin seviyesi ve nedenleri incelenmeli, dermatoloji alanında destek alınmalıdır.

Güneş lekeleri nasıl geçer?

Güneş lekelerinin geçmesi konusunda birçok önemli nokta söz konusu. Lekenin ortaya çıkma nedeni, seviyesi ve arka plandaki genetik faktörler bunlar içinde yer alıyor. Güneş lekelerinin çıkma sürecindeki tedavide, genellikle olarak lekenin ciltte hangi tabakaya sirayet ettiğinin testi yapılır. Bunun ardından, güneş lekelerinin tedavisi herkes için farklı olabilir.

Hamilelik döneminde oluşan güneş lekelerinin tedavisinde, genellikle bu dönemde lekelere karşı kullanılan kremler tercih edilir. Güneş lekelerine karşı koruyucu kremler kullanılarak risk en aza indirilir. Bununla birlikte gebelik sürecinde olanlar güneşten olabildiğince uzak durmalı ve SPF, yani güneş koruyucu faktör içeren kremleri kullanmalı. UV-A ve UV-B olarak adlandırılan tehlikeli güneş ışınları lekelere meydan verebilir, koruyucu bakım güneş ürünleriyle hamilelik döneminde bu riske karşı kendinizi güvence altına almış olursunuz.

Güneş lekelerinde soyucular da çok fazla tercih ediliyor. Kimyasal soyucu olarak bilinen ve leke tedavisinde kullanılan yapılar arasında kojik asit, hidrokinon ve tretinoin yer alıyor.

Güneş lekelerine karşı peelingler, tedavi sürecinde etkilidir. Bununla birlikte derin peelingler yerine, derinin üst tabakasını hedef alan peelingler tercih edilir. Bu uygulama ile melanin pigmenti, yani lekelere sebep olan yapı ortadan kaybolabilir. Güneş lekelerinden korunma konusunda krioterapi ve lazer uygulaması da tercih ediliyor. Pigmentasyon tedavisinde tercih edilen lazer uygulaması, hücreleri yenileyerek cildin doğal rengine kavuşması konusunda önemli bir etki sağlar.

Güneş lekelerine karşı nasıl korunma sağlanır?

Ciltte oluşan lekelenmeler birçok kişinin korkulu rüyası. Her ne kadar cildimiz, güneş ışınları gibi dış etkenlere çok açık olsa da belirli önlemleri alarak bu riski düşürebilirsiniz. Güneş lekeleri ve diğer cilt lekelerine karşı önlemlerde aşağıdaki noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • Solaryum gibi uygulamaları tercih etmeyin
  • Güneş ışınlarına uzun bir süre maruz kalmaktan kaçının.
  • Güneş koruyucu kremleri yaz ayları dışında da kullanın ve SPF, yani koruyucu faktör seviyesi 30’un üzerindeki kremleri tercih edin.
  • Alkollü tonikleri kullanmaktan kaçının.
  • Özellikle hamilelik döneminde güneş ışınlarına maruz kalma konusuna dikkat edin.
  • Kullanılan ilaçların etkisi, güneş lekelerinde etkili olabiliyor. Bu nedenle kullandığınız ilacın içeriğine dikkat edin, güneşe karşı hassasiyete neden olabilecek bir ilaç kullanıyorsanız, bu dönemde özellikle güneşe maruz kalmaktan kaçının.

Gördüğünüz gibi, güneş ve diğer cilt lekelenmeleri birçok farklı nedenden ötürü ortaya çıkabilir. Buna karşı önlem almak istiyorsanız, hem kullandığınız ürünlerle hem de güneş ışığına maruz kalma konusuyla ilgili olarak korunmayı sağlayabilirsiniz. Cilt lekelenmelerine karşı, her gün 2 litre su içme, sigara ve alkol tüketiminde bulunmama, sağlıklı ve dengeli beslenme de önemli noktalar arasında yer alıyor.

Blog Son Eklenenler
Eksfoliasyon Nedir?
11 Temmuz
Eksfoliasyon Nedir?

Eksfoliasyon yöntemleri genel olarak tüm cilt tiplerine uygundur. Bu aşamada önemli olan, her cilt tipi özelinde uygun ekfoliasyon yöntemini seçmek ve doğru bir şekilde uygulamaktır.

Retinol Kaç Yaşında Kullanılmalıdır?
25 Haziran
Retinol Kaç Yaşında Kullanılmalıdır?

Retinol, A vitamininin cilt bakımı ürünlerinde kullanılan bir formudur. Ciltteki ince çizgileri, kırışıklıkları ve hiperpigmentasyonu en aza indirmek için kullanılır.

Cilt Bakımında Glikolik Asit Kullanım Rehberi
22 Haziran
Cilt Bakımında Glikolik Asit Kullanım Rehberi

Glikolik asit, melanin üretimini düzenleyerek ciltteki koyu lekelerin azalmasına yardımcı olur.

Cilt Bakımında Azaleik Asit Kullanım Rehberi
22 Haziran
Cilt Bakımında Azaleik Asit Kullanım Rehberi

Azaleik asit, cilt sağlığını koruma ve cilt problemlerini giderme konusunda etkili bir yardımcıdır.

Bebek Burun Aspiratörü Nasıl Kullanılır?
21 Haziran
Bebek Burun Aspiratörü Nasıl Kullanılır?

Bebek burun aspiratörünün kullanımı oldukça basittir, ancak doğru teknikleri bilmek önemlidir. İşte adım adım bebek burun aspiratörü kullanma rehberi

Bebeklerde Pişik Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? 
21 Mayıs
Bebeklerde Pişik Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? 

Pişik; bebeklerde ciltte kızarıklık, tahriş ve kabarcıkların oluştuğu bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle bebeklerin bez bölgesinde görülür. 

SPF (Güneş Koruma Faktörü) Neye Göre Seçilir?
20 Haziran
SPF (Güneş Koruma Faktörü) Neye Göre Seçilir?

Güneş koruma faktörü (SPF), güneşe maruz kalmamızı sağlıklı bir şekilde yönetmek için önemli bir konu. Güneş kremi nasıl seçilir konusu, cildimizin ihtiyaçlarına uygun olarak yapılmalı.  

100 SPF Ne Anlama Gelir?
20 Haziran
100 SPF Ne Anlama Gelir?

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak, cildin sağlığı için önemli bir adım. Bu konuda en çok duyulan terimlerden biri "SPF"dir. SPF, "Sun Protection Factor" kelimesinin kısaltmasıdır ve güneş kremi ürünlerinin koruma faktörünü ifade eder.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.