Güneşin zararlı ışınları cilt lekelerine, erken yaşlanmaya, çillenmeye, kararmaya, ciltte buruşukluğa ve birçok cilt hastalıklarına neden oluyor. Böyle bir şey yaşanmaması için aşağıda belirtilen maddeleri uygulayabilirsiniz.
Güneşin dik geldiği zamanlarda güneşten kaçının
Güneşten korunmada önemli hususlardan biri teması yok etmektir. Güneş ışınları yeryüzüne dik olarak geldiği zamanlarda dışarı çıkılmamalı, çıkılmak zorundaysa şapka takılmalı, bol ve mümkün olduğunca güneş ışınlarını etkileyecek kıyafetler giyilmelidir. D vitamini için güneşlenme önemlidir hatta güneşin dik geldiği saatlerde daha iyi güneşlenir fakat çok fazla güneşin altında kalınmamalıdır. Özellikle çocuklar çok fazla güneş ışınına maruz bırakılmamalıdır.
Eczanelerde satılan birçok güneş kremi ürünü bulunmaktadır. Vücuda sürekli ve yoğun bir şekilde uygulanan güneş kremlerinin içerdiği maddeler oldukça önem taşımaktadır. Güneş kremleri, fiziksel filtreli güneş koruyucu kremleri ve kimyasal içerikli güneş koruyucuları olmak üzere iki gruba ayrılır. Fiziksel filtreli güneş koruyucu kremleri; güneş ışığını geri yansıtarak cildi korur. Cildi adeta bir duvar korur güneş ışınlarının geçmesine izin vermez. Kimyasal içerikli güneş koruyucu kremleri; güneş ışınlarını emerek cildi korur. Kimyasal içerikli kremlerde içerik önemlidir. Sağlık Bakanlığı onaylı kremler alınmalıdır. Kimyasal içerikli güneş kremi seçerken diğer bir önemli husus ile SPF (Sun Protection Factor/ Güneş Koruma Faktörü)’dür. Bu değerin 50 üzeri olması önerilir.
Denizde mayo ve bikini hariç başka bir şey giymediğimiz için suya dayanıklı güneş kremleri tercih edilmelidir. Bu kremi 2-3 saatte bir yenilemek gerekir aksi takdirde azda olsa güneş yanıklarına maruz kalınabilir. Deniz dışında da kıyafet seçimine dikkat edilmesi gerekiyor. Pamuklu ve açık renkli kıyafetler ile şapka ve güneş gözlükleri tercih edilmelidir. Çocuklar da mutlaka şapka kullanılmalıdır. Eğer çok uzun süre güneşe maruz kalındıysa ve herhangi bir güneş kremi kullanılmadı ise soğuk su ile duş alınmalıdır. Bu deriyi soğutarak yanıkların önüne geçebilir.
Hassas ciltler her şeyden etkilenen ciltler olduğu için güneş ışınları tabii ki onları daha fazla etkileyecektir. Hassas ciltlerin pek fazla güneş altında kalmaması önerilir. Eğer çok uzun süre güneş altında kaldılarsa ve kızarma gerçekleştiyse doktora gidilmelidir. Güneş kremlerini dışarı çıkmadan 30 dakika önce sürülmelidir. Güneş koruyucu faktörü en az 50 olan kremleri tercih etmek önemlidir. Hassas ciltler için losyonları ve özel güneş kremlerini kullanmak önemlidir. Bunların yanı sıra Meksika tarzı şapka ve gözleri etrafı ile birlikte tam olarak koruyan güneş gözlüklerini tercih etmek de koruma sağlar.
Cilde zarar vermeden bronzlaşmanın birkaç yolu bulunmaktadır. Cilde zarar vermeden bronzlaşarak hem estetik açıdan güzel bir görüntüye sahip olabilir hem de sağlık açısından faydalı olabilirsiniz. Fakat bronzlaşma hevesi ile hemen hızlıca bronzlaşmamak gerekir. Bu cildinize oldukça fazla hasara yol açar. Bronzlaşmak için 5-6 gün gibi bir süre ayırmanız gerekir.
Havuç, kakao gibi kolay ve hızlı bronzlaştıran doğal yağlar güneş ışınlarını kontrolsüz ve çok fazla cilde temas ettirdiğinden dolayı zararlıdır. Bronzlaşabilir fakat cilt kanseri, güneş lekeleri gibi sorunları da beraberinde getirir.
Güneş kremleri içerdikleri kimyasal maddeler ile güneşten gelen ışınlardan cildinizi korur. Fakat tam vücut bronzlaşma için iki parmak kuralı uygulanmalıdır. İki parmak kuralı; iki parmağınız boyunca boydan boya güneş kremi sürülür, ardından yüze, üst gövdeye, alt gövdeye, bacaklara, ellere, kollara ve sırta olmak üzere toplam 7 bölgeye uygulanır. Bu bölgelere uygulanarak bronzlaşma sağlanabilir. 11.00 ve 15.00 saatlerinde güneşlenmemesi gerekir. Çok sıcak olduğunda da dışarı çıkılmamalıdır.