Bebeğiniz için mama seçerken tabii ki en önemli kriter bebeğinizin yaşı. Örneğin, 0-6 ay için emzirme dönemi mamaları, 6 aydan sonra ise geçiş mamaları kullanılabilir. Daha büyük çocuklar için ise ek gıdalara takviye olarak bol vitamin ve mineral içeren mamalar önerilir. Bebeğinizin sağlık durumu da mama seçimini etkileyebilir. Örneğin, bebeğinizin alerjisi varsa hipoalerjenik bir mama seçmelisiniz. Bazen bebekler verdiğiniz mamayı reddedebilir. Bu durumda bebeğinizin sevebileceği, besin değeri yüksek başka bir mamayı denemeyi düşünebilirsiniz. Unutmayın, her bebek farklıdır ve neredeyse her bebek için en iyi mama farklıdır, dolayısıyla denemek ve bebeğinize en uygun mamayı bulmak için biraz zaman alabilir.
Bebeğiniz İçin En Kaliteli Bebek Mamasını Bulmak
- Üretici: Tanınmış ve güvenilir bir üretici tarafından üretilen mamalar genellikle kaliteli ve güvenli olur. Bu mamaları, fazla bilinmeyen üreticilerin ürettiklerine kıyasla daha rahat seçebilirsiniz.
- Ham maddeler: Kaliteli mamalar, yüksek kalitede ham maddeler içerir. Örneğin klasik bir mama; süt proteini ve yağı, bol vitamin ve mineral içermeli. Mamayı almadan önce mutlaka içeriğindeki besinlere bakmalı, besin değeri düşük mamaları tercih etmemelisiniz. Ayrıca mamaların içerisinde koruyucu katkı olmamasına, bebeğinizin sağlığına zarar verecek ek bileşenler içermemesine dikkat edin.
- Standartlar: Kaliteli mamalar, ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarına uyarlar. Bunlar paketin hemen üzerinde yazılacağından, paketi incelerken bu kriteri hemen değerlendirebilirsiniz.
- Tavsiye edilen yaş aralığı: Kaliteli mamalar, belirli bir yaş aralığı için tavsiye edilirler. 6 aydan küçük bebeğinize 12 ay için olan mamaları almanız bebeğinizin sindirim sistemini olumsuz etkiler. Bu nedenle mamaların yaş aralığına dikkat etmemeli, yaş aralığı yazmayan mamalardan uzak durmalısınız. Çünkü 12 aya kadar olan bebeklerde genel bir mamadan bahsedemeyiz.
- Annelerin geri bildirimi: Annelerin mamalar hakkındaki geri bildirimleri de kaliteli mamaları belirlemede yararlı olabilirler. Bunları da inceleyerek bebeğiniz için en doğru kararı verebilirsiniz.
- Deneyimleriniz: Bebeğinizin mamayı severek yiyip yemediği, yedikten sonra herhangi bir alerjik reaksiyon gösterip göstermediği, bağışıklık sisteminin güçlenip güçlenmediği gibi faktörleri inceleyerek kendi bebeğiniz için en iyi mamayı bulabilirsiniz. Eğer mama, bebeğinizin alması gereken besinler için yetersiz kalıyorsa birkaç gün içerisinde bebeğinizdeki değişimlerden bunu anlarsınız. Fakat özellikle anne sütü yetersiz geldiği için bir mama arayışındaysanız, bir sağlık uzmanı ile beraber bebeğinizin ihtiyaçlarına uygun mamayı belirlemek çok daha iyi olur.
Bebek Maması Çeşitleri
Bebek mamaları ihtiyaç ve yaş gruplarına göre genel olarak 6 farklı kategoride incelenebilir. İlk kategori olan emzirme mamaları 0 ila 6 ay arasındaki bebeklerin, ilk besinlerini alırken ihtiyaç duydukları bileşenleri içerir. Özellikle hassas olan sindirim sistemine ağır gelmeyecek unsurları içerisinde barındırır. Geçiş mamaları ise 6 aydan sonra bebeğin gıdalarla tanışmasına yardımcı olur. Bazıları süt gibi, 6 aydan önce verilemeyecek besinleri içerir.
Formula mamaları; emzirme dönemi ve geçiş mamalarından farklı olarak, süt proteini yerine süt proteini alternatifleri içerir. Bu mamalar genellikle anne sütünün yetersiz geldiği durumlarda kullanılır. İleri yaş mamaları da 12 ay üzerindeki çocuklar için kullanılır ve içerisine bebeklerin sindirim sistemleri hassasken kullanılamayan birçok ek besin eklenerek besin değeri ve vitamin, mineral oranı arttırılır. Bebeklerin alerjik reaksiyonları olabilecek maddeleri içermeyen hipoalerjenik mamalar ise, kolay alerjik reaksiyon gösteren bebekler için uygun bir seçenek. Son olarak organik mamalar ise tamamen organik ham maddeler kullanılarak üretilir. Bu mamalar daha sağlıklı, doğal ve ekolojik bir seçenek sunar.