Bu alışma sürecinin ardından mamanın kesilmesi önerilir çünkü bebekler için en önemli ve en faydalı besin kaynağı anne sütüdür, ayrıca bebeklerin hayata sağlıklı bir başlangıç yapmasında yardımcı olur. Eğer emzirmeye alışma döneminden sonra da mamaya devam ettirmek istiyorsanız bir doktora danışmanız gerekir, çünkü bebeğinizin sağlıklı kilo alması bir doktor tarafından yakından incelenmelidir. Doktorunuz mama alımına tamam dediyse bebeğinizin ayına uygun ölçekler ile mama alımına devam edebilirsiniz. Bebeklerde hazır mama 2 yaşına kadar kullanılabilir. 1 yaşını geçtikten sonra ihtiyacına göre hazır mamayı kesebilir ya da arttırabilirsiniz. Hazır mamayı bir anda kesmemeniz gerekir, her hafta bir miktar ölçek azaltarak mamayı kullanımını bitirebilirsiniz. 2 yaşından sonra normal yemekler ile çocuklarınızın ihtiyaçlarını karşılamaya devam edebilirsiniz.
Devam sütü ile mama arasındaki fark pek fazla değildir. Devam sütü genellikle ilk 6 ay içerisinde tüketilmesi uygun görülür. Mama ise bebeğiniz artık püre gıdalara başladığında ya da doktor önerisi ile emzirmeye alışma döneminden sonra kullanılır. Her devam sütü markasının bebeğe uygun olmadığı gibi her hazır mama markası da her bebeğe uygun olmayabilir. Önerilen markalar arasında; Evolvia, Aptamil, Bebelac, SMA gibi markalar ön plana çıkmaktadır. Kısaca anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda bebeğinizi 12. ayına kadar devam sütü ile 12. aydan sonra hazır mama ile besleyebilirsiniz
Bebek maması çeşitleri üretildiği ürün bileşenlerine bağlı olarak çeşitli gruplara ayrılır. Hangisini kullanılmasının gerektiğini bilmiyorsanız kesinlikle doktora danışmanız gerekir. Aksi takdirde bebeğiniz için zararlı bir çeşit ile hazımsızlık, gaz sıkışması, sindirim sorunu gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Aşağıda bebek maması çeşitlerini detaylı bir şekilde açıkladık.
Keçi sütünden üretilmiş olan ve vitamin, mineral, protein açısından oldukça zengin olan mamalardır. Bebeğin bütün kalsiyum ve fosfor gibi ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılar
Prematüre doğan, doğuştan metabolik hastalığı ve sindirim rahatsızlığı olan, alerjisi bulunan ve çok fazla gaz çıkartan bebeklerde sindirim rahatlığı için kullanılır. Özel bir mama türü olduğu için sadece doktor tavsiyesi ile kullanılır.
Besin dengesi ve sindirim kolaylığı sağlamak amacıyla inek sütünü bazı yararlı bileşenler eklenerek elde edilen mamalardır. Alerji tehlikesi olduğu için bir alerji testi ardından kullanılması gerekir.
Soya sütünden elde edilerek elde edilen hayvansal protein barındırmayan ve inek sütü gibi laktoz içermediği için alerjisi olan bebeklerde rahat kullanım sağlayan mama türüdür. GDO sabıkası nedeninden en az tercih edilen türdür
Yeni doğanlar için uygundur. Başlangıçta az miktarda kullanılmalıdır, besleme başına 30 ml ile 60 ml ve 3 saatte bir kullanılabilir. 1-3 aylık bebek için 118 ml ile 178 ml ve 24 saatte 4-7 kez beslenme, 4 – 12 aylık bebekler için 178 ml ile 236 ml ve 24 saatte 5-8 kez beslenme artı olarak gerekirse ek gıda ile takviye şeklinde beslenebilir.
Öncelikle ellerinizi yıkayın ve biberon ile kapağını temizleyin. Daha sonra içme suyunu kaynatıp biraz soğumasını bekleyin. Su ılıdıktan sonra mama kutusunun içerisinde bulunan ölçek ile mamayı biberona ekleyin, kutu üzerinde olan ölçekleri dikkate alarak ekleyiniz, ardından biraz çalkalayarak su ile mamanın karışmasını sağlayın. Sulu veya koyu oldu ise su veya mama ekleyebilirsiniz.