Canlı mikroorganizmalar olan probiyotik bakteriler, kilo sorunlarının yanı sıra sindirim sorunları ve zihinsel sorunlara karşı vücutta fayda sağladığı kanıtlanmış bileşenlerdir. Fermente gıdaların tüketilmesi ile alınabildiği gibi, probiyotikler aynı zamanda takviye gıdalarla da alınabilir. Bağırsaklarda yer alan milyarlarca bakteri içinde, belli bir dengenin sağlanmasında yardımcı olan probiyotikler son derece önemlidir.
Sindirim sistemi, insan sağlığında en önemli bölgelerden biridir. Vücudu hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sisteminin büyük bir kısmı bağırsaklarda yer alır. Kalın bağırsaklarda yer alan bakterilerin sayısının 100 trilyonun üzerinde olduğu düşünüldüğünde, bağırsak florasında dost bakterilerin, yani probiyotiklerin etkili olması son derece önemlidir. Bağırsak florası, mikrobiyota olarak da adlandırılır ve bu florada bakteriler, virüsler ve parazitler yer alır. Sindirim sistemini düzenleyen ve bağışıklık sistemini destekleyen probiyotik bakteriler, birçok hastalığa karşı koruma kalkanı oluşturur.
Probiyotik, genel olarak dost bakteriler için kullanılan bir kavramken, prebiyotik ise probiyotik bakterilerin beslenmesi için kullanılan lif yapılarıdır. Vücut, prebiyotikleri sindiremez ve bu nedenle prebiyotikler bağırsak yapısı içinde fermente edilebilir. Böylelikle, prebiyotikler probiyotik bakterilerin güçlenmesini sağlar ve kötü bakterileri engeller.
Probiyotik nedir sorusunun yanıtı, çeşitli besin kaynaklarında yer alan ya da takviye edici besinlerle alınabilen, dost bakteriler olarak verilebilir. Bununla birlikte, probiyotik çeşitleri kendi içinde farklar barındırabilir. Probiyotik çeşitleri içinde yer alan lactobacillus, bifidobacterium ve saccharemoyces gibi seçeneklerin her biri farklı avantajlar sağlamaktadır. Probiyotik faydalarına bakıldığında, vücutta birçok bölgede, sistemde olumlu bir etki yarattıkları görülebilir.
Probiyotik faydaları içinde, en önemli konu bağışıklık sisteminin güçlendirilmesidir. Bu durum, probiyotik bakterilerin birçok hastalığa karşı koruma sağlaması anlamına gelir.
Probiyotikler, sindirim sistemine yardımcıdır. Özellikle, kanserojen özellikli maddeler ve ağır metallerin sindiriminde, probiyotikler faydalıdır.
Probiyotikler, K vitamininin sentezlenmesini destekleyici özelliğe sahiptir. K vitamini, kanın pıhtılaşmasını sağlaması açısından önemlidir.
Sindirim sisteminde, sağlıksız olarak nitelendirilebilecek besinlere karşı bir koruma sağlayan probiyotikler birçok hastalığa karşı etkilidir. Çölyak, glüten hassasiyeti probiyotiklerin etkili olduğu hastalıklar içindedir. Buna ek olarak ciltte yaşanan alerjilere karşı da probiyotikler etkilidir.
Antibiyotik kullanımı neticesinde, bağırsaklardaki denge bozulabilir. Probiyotikler, bağırsak florasını etkili bir şekilde düzenler ve antibiyotiklerin etkisine karşı koruyucudur.
Probiyotiklerin bağırsak florasını koruması, beraberinde kolon kanseri gibi risklere karşı da olumlu etkiler yarattığını ortaya çıkarmıştır.
Probiyotikler, sindirim sistemi ve bağırsaklar için oldukça etkili dost bakterilerdir. Probiyotikler bağırsakları çalıştırır mı sorusunun yanıtı, evet olarak verilebilir. Bununla birlikte, probiyotiklerde doğru türlerin seçimi de önemlidir. Birçok farklı tür içeren probiyotikler, bağırsaklarda belli bir sorunun yaşanması durumunda spesifik olarak seçilebilir.
Kabızlık için en iyi probiyotik hangisi dendiğinde, kabızlık sorunu yaşayanlar için B.Lactis, B.Longum ve L.Reuteri probiyotiklerini kullanmaları önemli. Buna ek olarak L.Plantarum probiyotiği de kabızlık sorununa karşı en çok tercih edilen probiyotiklerdendir.
İshale iyi gelen probiyotikler içinde S. Boulardi ve Saccoromyces probiyotikleri çok tercih edilmektedir. Buna ek olarak bifidobakterileri de ishale iyi gelir. Bağırsaklarda şişkinlik ve gaz sorunu da birçok kişi için rahatsızlık yaratıcı durumlardır. Bu nedenle, gaz ve şişkinliğe karşı L.Plantarum, bifidobakteri ve laktobasil tercih edilebilir.
Bağırsak sorunu için kullanılan probiyotiklerin yanı sıra, kilo sorununa karşı diyet için uygun probiyotikler içinde laktobasil ve bifidobakteri kombinasyonları düşünülebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirme amacı ile kullanılan probiyotiklerin içeriğinde ise L. Gasseri ve L. Crispatus yer alabilir.
En iyi probiyotik bakteri takviyesini tercih ederek, sağlıklı bir beslenme modeli uygulamak isteyenler için, doğal probiyotik nedir sorusunun yanıtı önem taşıyor. Mide ve bağırsak florasında yarattığı etki ile, vücudu birçok hastalığa karşı koruyan probiyotikler doğal besinlerde yer alan mineral ve vitaminlerin emilmesini kolaylaştırarak, hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturur.
Doğal probiyotik nedir dendiğinde ise akla ilk gelen, doğal besin kaynaklarında yer alan bileşenlerdir. Genel olarak fermente gıdalarda yer alan probiyotikler turşu, ev yapımı yoğurt ve peynir gibi kaynaklarda yer alır. Bununla birlikte, bu gıdaların tüketilememesi ya da doğrudan spesifik bir probiyotik türüne ihtiyaç olması durumunda, probiyotik besin takviyesi alınabilir.
Probiyotik takviyesi, doğal besin kaynaklarındaki probiyotiklerin, özel formu sayesinde kolay bir şekilde alınabilmesini sağlar. Kapsül ve diğer formlarda yer alan probiyotik takviyelerinde markalara ve ürünlere göre, probiyotik fiyatları değişebilir. DermoDr’de yer alan probiyotik takviyeleri, gerekli testlerden geçmiş, yasal onay almış markaların ürünlerini barındırıyor. İndirimli, ucuz probiyotik takviyelerini keşfedin.
Probiyotik Çeşitleri İçin ;https://www.dermodr.com/probiyotikler