Verilmesi gereken ilk sebzeler, patates, havuç, kabak, bal kabağı olabilmektedir. İlk meyveler, elma, armut, muz, şeftali, erik olabilmektedir. Süt ve süt ürünlerinde ise yoğurt yer alabilmektedir. Bu gıdaların çeşitliliği öneri aldığınız veya yardımını istediğiniz doktorun tavsiyesine göre değişmektedir. Hazırlanan gıdaların içine sindirim sistemini hızlandırması açısından tahıl da dahil edilebilmektedir. Bunlara örnek olarak, pirinç ve irmik, anne sütüyle veya devam sütüyle hazırlanan mamaların içine konulabilir. Hazır mama tercih ediliyor ise tercih edilen markanın hazırladığı hazır mamanın içindekiler kısmına bakılarak bilgi sahibi olunabilmektedir.
İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslenen bebek, doktorun da bilgisi dahilinde 6. aydan sonra ek gıdaya geçmektedir. Bebekten bebeğe değişen dikkat edilmesi gereken konular göze alınarak rahat bir beslenme yöntemi seçilmesi gerekmektedir. Ek gıdalara başladıktan sonra ilk ayda bebek verilen meyve ve sebzelere alıştıysa ve olumlu tepki verdiyse hayvansal proteinlere yani yumurta ve kırmızı ete geçiş sağlanabilmektedir. Bu gelişmeler iletişimde olunan doktorun bilgisi dahilinde olması gerekmektedir. Ek gıdalarla birlikte bebeğin beslenme şekline mutlaka su da girmesi gerekmektedir. İlk aylarda su ihtiyacını anne sütünden karşılayan bebek, 6. aydan sonra ekstra suya ihtiyaç duymaktadır. Başta suya alışık olmadığı için reddedecek olsa da her ek gıda sonrası olumlu enerjiler yayarak suyu içmesi gerektiğini hissettirmek gerekmektedir. Bu biberon veya kaşık yardımıyla sağlanabilmektedir.
Ek gıdaya doğru zamanda başlamak önemli bir unsurdur. Doktorların sayesinde bu doğru zaman daha kolay tespit edilmektedir. Ek gıdaya erken başlaması durumunda bebekte, alerjiler, kalsiyum ve demir eksikliği, böbreklere fazla yük binme, sindirim sistemi problemleri ve ishal görülebilmektedir. Ek gıdaya geç başlama durumunda ise büyüme ve gelişmede gerilik, kabızlık, demir ve çinko eksikliği, yetersiz beslenme ve çiğneme ve yutma gibi refleksleri geç öğrenme görülebilmektedir.
Bebekler, 6-8 ay arasında 2 ara öğün yemektedir. Ara öğünlerin miktarı onları zorlamayacak şekilde az olmalıdır. Bu iki öğün şu şekilde olabilmektedir:
Bu öğünde anne sütü veya anne sütü yetersiz ise doktorun bilgisi dahilinde devam sütüyle bebeğin karnı doyurulabilmektedir.
Ek gıda verilebilen bir öğündür. Ölçüt bebeği zorlamayacak şekilde olmaktadır. Bu ölçüt çay bardağı veya küçük bir bardak olabilmektedir. Çay bardağı ölçüsünde elma püresiyle karıştırılmış yulafla ya da havuçlu yoğurtla birlikte bebeğin karnı doyurulabilmektedir.
Bu öğünlerin içeriği doktorun tavsiyesi veya annenin tercihine göre değişkenlik göstermektedir. Ek gıda öğününde bebek henüz tam çiğneyemediği için yapılan tarifler yumuşak ve kolay yenebilir şekilde olması gerekmektedir. Meyveler püre halinde, yoğurt ev yapımı ve tahıl mutlaka dahil olması gereken bir besin olmaktadır.
Ek gıdaya yeni başlayan bebeğin 12. aya kadar olmazsa olmaz besini anne sütüdür. Yani anne sütü ana öğün, ek gıdalar ise ara öğün olması gerekmektedir. 6 aylık bir bebeğin beslenmesi 2 veya 3 ara öğün şeklinde olması gerekmektedir. Beslenme saati ise, 2,5-3 saatte bir beslenmesi gerekmektedir. Ek gıdaların miktarı, bebeklerin mide kapasitesinin küçüklüğü dolayısıyla küçük tutulması gerekmektedir. Zamanla verilen miktar yavaş artırılabilmektedir. Başlangıç ölçütünün bebeği zorlamaması önemli bir unsurdur.
6 aylık bebeklerle 2 ara öğün ilerleyen aylarda 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün olarak değişkenlik göstermektedir. Bu da 9-12 aylık bebeklerde olmaktadır. 9-12 aylık bebekleri günde yaklaşık 4-5 kere ve 3-3,5 saatte bir beslemek gerekmektedir. Bebek 1 yaşını doldurduğunda ise bu öğünlerin sayısı değişkenlik gösterebilmektedir. 1 yaşından sonra bebekle anne arasında beslenme düzeni tekrar oluşacaktır. Çünkü artık beslenme düzeninde bebeğin de sevdiği şeyler yer almaya başlayacaktır.