Bebeklerin sağlıklı ve dengeli beslenmeleri gelişmeleriyle orantılı olduğu için beslenme düzeyleri ay ay değişkenlik göstermektedir.
İlk 6 ay bebeğin bağışıklık sistemini oluşturma açısından çok önemlidir. Bu zaman içerisinde bebeğin vücudu için sağlıklı olan tek besin anne sütüdür. Hastalık dönemlerinde dahi anne sütü dışında bir besin verilmemesi gerekmektedir. Bebeğin bu süreçte anne sütüyle beslenmesi, sağlıklı yaşamın başlangıcında önemli rol oynar. Aylara göre bebek emzirme saatleri de değişkenlik göstermektedir. Emzirme süreleri, planlanabilen ve belli düzene sahip bir eylem olmamakla birlikte ortalama bir düzene sahiptir. Bebeklerden bebeklere değişen bir süredir. Bazı bebekler 2 saatte bir acıkır iken bazıları 3-4 saatte bir acıkabilmektedir. Acıkma süreleri gibi emzirilme süreleri de değişmektedir. 1 haftalık bir bebeğin emzirilme süresiyle 40 günlük bir bebeğin emzirilme süresi değişkenlik göstermektedir.
1 haftalık bir bebeği 1-2 saatte bir emzirmek çok önemlidir. İlk zamanlar anne sütü miktarı az olsa da ilerleyen süreçte düzenli emzirmeyle birlikte bu süt miktarının artmasına da fayda sağlamaktadır. İlerleyen süreçte, 1 aylık veya 40 günlük bir bebeği 2-3 saatte bir emzirmek yeterli olacaktır.
Anne sütü, protein, yağ, karbonhidrat ve diğer besin ögelerini bulunduran bebeğin gelişiminde çok önemli yere sahip bir besindir. Anne sütü, yeni doğan bir bebeğin ilk 6 ay içinde gelişmesine yeterli olan en doğal besin kaynağıdır. Anne sütü, ilk 6 ay bir bebeğin ihtiyacı olan fizyolojik ihtiyaçları tek başına karşılamaktadır. 6. aydan sonra bebeğin ek gıdalara ihtiyacı olmakla birlikte 2 yıl daha emzirilmesi gerekmektedir. Ek gıdalara örnek olarak bebek maması ideal bir ek gıdadır.
Bebeklerin 6 ay ve iki yaş arasında olduğu dönemlerde anne sütü dışında kolay tükettiği yumuşak formül bebek mamasıdır. Püre formuna yakın olan bebek mamaları, çeşitli tatlara sahip olmaktadır. 6. aydan sonra bebeklerin ihtiyaç duyduğu bebek mamasının erken bebeklere verilmesi bebeklerin hastalanma oranını artırmaktadır. Doğru zamanda ve yaşta verilmesi bebeklerin gelişiminde ve bağışıklık sistemlerinin güçlenmesinde yardımcı olur.
Çeşitli bebek maması türleri mevcuttur. Bunlar, tahıl, meyve ve sebze temellidir. Tahıl odaklı bebek mamaları, sadece tahıl içermesi sebebiyle anne sütü veya devam sütüyle hazırlanmaktadır. İçinde pirinç ve yulaf bulundurmaktadır. Meyve odaklı bebek mamaları, meyve pürelerinden oluşmaktadır. Anne sütü veya devam sütüyle birleşen meyve püreleri bebekler için sağlıklı bir mama olmaktadır. Çoğu anne meyve mamalarında hazır mamalara başvurmaktadır. Sebze odaklı bebek mamaları da sebze püreleri içermektedir. Sebze pürelerini elde etmek kolay olmadığı için çoğu anne meyveli mamalarda olduğu gibi sebzeli hazır mamaları tercih etmektedir.
Bebek maması, genellikle anne sütüyle hazırlanmaktadır fakat devam sütü veya su ile de hazırlanabilmektedir. Devam sütü, çeşitli nedenlerle eksik olan anne sütünün yerine bebeğe verilen en doğru besindir. Devam sütü çeşitleri markalara göre değişiklik göstermektedir.
İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gereken bebeklerin, çeşitli nedenlerle anne sütünden eksik kalması durumunda bu konuda uzman olan doktorlara danışılarak ek gıdaya geçebilmektedir. Anne sütünün yetmediği doktor tarafından onaylanmışsa 4. aya kadar mamalarla beslenmesi gerekmektedir. 4. aydan itibaren pürelere ve kaşık mamalara geçiş yapılmaktadır. İlk 3-4 ay bebeklerin yutma refleksi daha gelişmediği için bebeklerin kaşıkla verilen mamayı yutması bebekleri zorlamaktadır. Bu süreçte sadece emerek beslenebilmektedirler. Dolayısıyla biberon mamaları kaşığa alışmakta önemli rol oynamaktadır. Emmeye alışan bebeklerin biberona geçiş yapması kolay değildir. Biberonu verdikten sonra bebeği psikolojik açıdan rahat hissettirmek, onunla temas edip güvende olduğunun farkına vardırmak bebeklerin rahatlamalarını sağlamaktadır. Bebeğin biberonla tanışmadan önce aç olması biberonu kabul edip alışmasına yardımcı olmaktadır. Alıştırma sürecinde bebeği rahatlatmak için bir miktar anne sütü damlatılabilmektedir. Çünkü bebekleri anne sütü kokusunu bilirler dolayısıyla biberona alışmaları kolaylaşmaktadır.